Glavni trg 18 

4000 Kranj 

(04) 202 57 16 

info@gpn.si 

Poslanstvo

"Kar je Angležem Shakespeare, Francozom Racine,
Italijanom Dante, Nemcem Goethe, Rusom Puškin
Poljakom Mickiewicz - to je Slovencem Prešeren."
Josip Stritar 1866

To so bile misli, ki so pred desetimi leti vabile na razstavo Slikarji za Prešernovo mesto v avlo Mestne občine Kranj. Boris Paternu, Nace Šumi, Klavdij Tutta in Marko Arnež so ob podpori takratnega župana Vitomirja Grosa in še nekaterih drugih zanesenjakov začeli uresničevati zamisel o Kranju kot Prešernovemu mestu. Prvi razstavi in prodajni akciji likovnih del so v naslednjih letih sledile še tri pod imenom Likovni umetniki za Prešernovo mesto.

Velika pregledna razstava vseh Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost leta 2000 je bila ena od osrednjih prireditev, ki jih je Mestna občina Kranj imela v tem jubilejnem letu. Takrat se je tudi porodila zamisel o stalni zbirki Prešernovih nagrajencev. Mnogi umetniki so bili pripravljeni podariti svoja dela mestu, če bi ta zanje našla

 ustrezne prostore. Mestna občina in organizacijski odbor sta se z veliko vnemo lotili iskanja prostorov in jih tudi našli v starem mestnem jedru - v Pavšlarjevi hiši.

pavslar1

Pred petimi leti smo tako v novi Galeriji Prešernovih nagrajencev odprli prvo razstavo. Akademski slikar in nagrajenec najvišje državne nagrade s področja kulture Kranjčan Vinko Tušek je bil prvi umetnik, ki je v prenovljenih prostorih stare meščanske hiše očaral ljubitelje umetnosti. V petih letih se je v njej predstavila vrsta nagrajencev, ki so s podarjenimi deli bogatili stalno zbirko, ki je nastajala vzporedno.

Petletnico bo Galerija dočakala slavnostno. 15. septembra letos bo v sodelovanju z Gorenjskim muzejem predstavila dela 76 nagrajencev. V Galeriji Prešernovih nagrajencev, Mestni hiši in Prešernovi hiši bodo cel mesec razstavljena dela, ki so v lasti stalne zbirke.

V novi grafični podobi bo Galerija na svojih spletnih straneh prvič podala celovit pregled nagrajencev v elektronski obliki. Z neprestanim bogatenjem umetniške zbirke in z novo pridobljenimi prostori pa zbirka kaže, "...da se vztrajno bliža temeljnemu cilju, celovitemu pregledu likovnega dela Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada.", kot je v spremnem tekstu k razstavi zapisal umetnostni vodja galerije dr. Lev Menaše.,

Ob razstavi Likovni umetniki za Prešernovo mesto, november 2000:
Mohor Bogataj, univ. dipl. org., župan Mestne občine Kranj
dr. Nace Šumi
Lev Menaše
Damir Globočnik
Marko Arnež

Zavarovalnica Triglav, d.d. 
  MO Kranj   Gorenjski muzej   facebook